Programme

We're delighted to present this year's UX Ireland programme, in 2016 it featured more than 30 sessions covering a wide range of UX topics.

Day 1 Thursday 10th November

08:15

Conference Registration

09:00 - Tercentenary Hall

Welcome to UX Ireland 2016

15 minutes

Ryan Haney

FIFA TMS

Séamus Byrne

Graphic Mint

09:15 - Tercentenary Hall

Keynote

Be the lion tamer: Manage the chaos of creativity

60 minutes

Jon Kolko

GE Aviation

10:15

Tea / coffee break

Tercentenary Hall

Room B2.74

Room B2.36

10:45

10:45 - Room B2.74

Case Study 

Rapid prototyping

45 minutes

Stefan Paz Berrios

IADT


Experience Report 

Design Rule of 3: a designer’s perspective

45 minutes

Chirryl-Lee Ryan

Fjord, Accenture

10:45 - Room B2.36

Hands-On 

A framework for workshop facilitation

90 minutes

Matthew Ovington

MTT

12:15

lunch break

13:15

13:15 - Tercentenary Hall

Experience Report 

Design language systems: beware the hobgoblins

45 minutes

Denise Burton

IBM


Experience Report 

Beyond the hamburger menu

45 minutes

Anna Dahlstrom

13:15 - Room B2.74

Case Study 

Content is king: the DNA of designing a citizen-centred local authority website for dlrcoco.ie

45 minutes

Daniel Alb

Monsoon Consulting


Experience Report 

Designing for macroservices

45 minutes

Ré Dubhthaigh

Citi / Independent

13:15 - Room B2.36

Workshop 

Connecting conversation

90 minutes

Alastair Somerville

Acuity Design

14:45

Tea / coffee break

15:15

15:15 - Tercentenary Hall

Tutorial 

Assessing your UX maturity

60 minutes

Jay Brewer

Rapid7

15:15 - Room B2.74

Tutorial 

Stories and lies

60 minutes

Sarah Buxton

The Observer Effect

15:15 - Room B2.36

Hands-On 

Sketch for UX

60 minutes

April Meyer

Independent

16:15 - Tercentenary Hall

Lightning Talks 

Lightning Talks

45 minutes

Hugo Froes

Hi Interactive

Colman Walsh

UXTraining

Laura Morley

Hyper Island UK

17:00

Social evening

Social Evening

We're currently finalising details of our social evening, but have no fear - it's set to be a blast!

Social evenings at our other events have included walking tours, BBQs, giant games, punting, dinner with a stranger, cake baking and of course plenty of drinks!

Day 2 Friday 11th November

08:30

Conference Registration

09:15 - Tercentenary Hall

Keynote

Staying grounded in a sea of new "realities"

60 minutes

Brenda Laurel

Neogaian Interactive

10:15

Tea / coffee break

Tercentenary Hall

Room B2.74

Room B2.36

10:45

10:45 - Tercentenary Hall

Case Study 

Bitter UX: 9 things I’ve learned from global research

45 minutes

Frank Long

Frontend.com


Experience Report 

Design and the sleight of hand

45 minutes

Kevin Cannon

frog

10:45 - Room B2.36

Workshop 

Research for startups...yes, you can!

90 minutes

Matthew Lee

GrubHub Seamless

12:15

lunch break

13:15

13:15 - Tercentenary Hall

Case Study 

UX vs the world

45 minutes

Radu Chelariu

Paddy Power Betfair


Case Study 

Multidisciplinary design and #deafcultureux

45 minutes

Padraic Lynch

Designer Educator

13:15 - Room B2.74

Tutorial 

Cynefin for designers

45 minutes

James O'Brien

Sparrk


Hands-On 

Multimodal communication - who owns the dialogue?

45 minutes

Dr. Charlie Cullen

Dublin Institute of Technology

13:15 - Room B2.36

Hands-On 

ExperienceOps: continuous design in agile teams

90 minutes

Simon Bostock

Equal Experts

14:45

Tea / coffee break

15:15

15:15 - Room B2.74

Hands-On 

Introduction to structured content

75 minutes

Bonny Colville-Hyde

Immediate Media

15:15 - Room B2.36

Case Study 

How to build the perfect design team

75 minutes

David Cooke

Globoforce

16:30

Conference Close

Case Study/Experience Report

A presentation and discussion of real-life (not theoretical) experiences of the application (or mis-application) of service design techniques. Case studies and experience reports include some discussion of lessons learned and an indication of how novel the work is.

Hands-On

Participants learn a new approach, tool or technology through using it to solve one or more practical exercises. Any software/hardware requirements are disclosed in the session description.

Tutorial

A session focused around some specific tool, technique or issue. Primarily led by the speaker, tutorials usually include some elements of interactivity or individual / group exercise.

Workshop

An in-depth working session on a specific topic. May include paper presentations.

Lightning Talks

Short talks (max 10 minutes) on almost any topic.